Kde sehnat panenský kokosový olej

Nejrůznější druhy másel a olejů jsou u nás v kuchyni typickými pomocníky při vaření. Ale jaké máme druhy? Nejběžnější je v současné době nejspíše řepkový a slunečnicový, a to ani ne tak pro své vlastnosti (i když ty jsou pro běžné vaření dostatečné) jako pro svou nízkou cenu. Avšak nejsou ani zdaleka jediné.

Z těch luxusnějších je známý olivový olej. Ten se nepoužívá ke smažení, nýbrž pouze na ochucení například salátů, i když smažit s ním samozřejmě lze. Obvykle se to však nedělá, neboť se tím ztratí jeho typická chuť a jeho cena je tak vysoká, že mnoho lidí mnohem raději používá levnější typ.

kokosolej1

Ovšem nejsou ani zdaleka jediné. Na náš trh se začínají pomalu dostávat i další. Jedním z nich je například panenský kokosový olej https://www.nakliceno.cz/kokosovy-olej/, což je vylisovaný a zpracovaný olej z kokosu. Ten je však poměrně drahý a u nás ne příliš oblíbený.

Je to především pro to, že se jedná i prakticky celosvětově o nový výrobek a nevíme, co si s ním počít, či spíše jak jej v kuchyni nejlépe použít. Zatím se užívá, podobně jako ten olivový, do salátů, kterým dodává typickou chuť s příchutí tropů.

kokosolej2

Faktem je, že to není jediný důvod. Tím dalším je cena. Ta je tak velká, že jej na rozdíl například od toho olivového najdeme pouze ve specializovaných obchodech. V běžných řetězcích, a to i těch velkých, jej uvidíme málokdy. Důvodem je samozřejmě to, že by si jej kupovalo málo lidí, a obchody nebudou utrácet za produkty, které by jim jen ležely v regále, než by jejich doba spotřeby pominula a oni byli nuceni je vyhodit.

Proč je však jeho cena tak vysoká? Na vině je poměrně nízká výtěžnost. Kokosový ořech je poměrně suchý a obsahuje jen menší množství oleje. Na naplnění jedné láhve jich tedy musí být použito větší množství, což není nic levného.

Pokud vás však zaujal, rozhodně se jej nebojte koupit a vyzkoušet. Určitě budete jeho chutí překvapeni.